Jadłospis

Jadłospis

 

JADŁOSPIS

08.04.2024 r. do 12.04.2024 r.

DZIEŃ

ŚNIADANIE

OBIAD

 

PODWIECZOREK

 

 

08.04.

Ponie-

działek

 

 

- Pieczywo pszenno żytnie i orkiszowe z masłem / gluten /

Parówka z indyka 98% mięsa /

- kolorowy talerz warzyw

- kawa zbożowa z mlekiem jęczmień, żyto mleko/

 

II śniadanie: mandarynka

- Żurek z kiełbasą i ziemniakami  na wywarze jarzynowym /śmietana, gluten / (250g)

 - oponki z serem białym (150g) /mąka pszenna, jaja, mleko, śmietana (150g)

- kompot wieloowocowy (200g)

 

 

kaloryczność całego posiłku: 581 kcal

 

- Weka pszenna z masłem, pastą z sera białego i ryby, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek  /gluten/

- herbata z cytryną

 

09.04.

Wto-rek

- Zupa mleczna z płatkami owsianymi z żurawiną /mleko/

- pieczywo pszenno żytnie i orkiszowe z masłem, twarożek ze szczypiorkiem /gluten, mleko /

 

 

II śniadanie: banan

- Zupa grysikowa na wywarze mięsno jarzynowym (250g) /seler, gluten, jajka/ pietruszka zielona

- ziemniaki (150g)

- mięso mielone z jarzynami (60g)

- mizeria ze śmietaną i jogurtem  (50g)

- kompot wieloowocowy (200g)

 kaloryczność całego posiłku ; 589 kcal

 - Budyń śmietankowy /mleko/

- gruszka

- wafelki śmietankowe

 

10.04.

Środa

- Stół szwedzki: szynka bez konserwantów, ser żółty, ser biały, jajko, pomidor, papryka, sałata, ogórek, marchewka

- pieczywo pełnoziarniste z masłem /gluten /

- kawa zbożowa z mlekiem

/jęczmień, żyto, mleko/

 

II śniadanie: jabłko

- Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze jarzynowym (250g), /gluten, seler, śmietana/

- leniwe z serem białym (150g)

 /gluten, jaja, mleko /

- surówka z marchewki i jabłek z pestkami dyni (50g)

- kompot wieloowocowy (200g)

 

kaloryczność całego posiłku: 532 kcal

 

-  Bułka kajzerka z masłem, kiełbasa szynkowa //mąka pszenna /

- ogórek kiszony, sałata zielona

- herbata z cytryną i miodem

11.04.

Czwa-rtek

 - Zupa mleczna z kulkami wielozbożowymi /mleko /

- rogal z masłem,  dżemem truskawkowym 100% sok / gluten/

 

 

II śniadanie: marchewka talarki  

 -Zupa krem z selera i jabłek z płatkami migdałowymi na wywarze jarzynowym (250g) natka pietruszki /gluten, seler, śmietana, jogurt/

- kasza kuskus (40g)

- pierzaki drobiowe z sosem pomidorowym (60g)

- surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem (50g)

- kompot wieloowocowy (200g)

 

kaloryczność całego posiłku: 562 kcal

 - Jogurt z bananem/ mleko /

- mandarynka

- wafel tortowy / gluten /

12.04.

Piątek

- Chleb mieszany pszenno żytni i orkiszowy z masłem, jajko, sałata, pomidor, szczypiorek/ mąka pszenna, żytnia/  / wyr. własny/

- kakao na mleku

 

 

II śniadanie-  jabłko

 

- Zupa kalafiorowa z tartym ciastem na wywarze jarzynowym /śmietana, mąka pszenna, seler/ (250g), natka pietruszki, koperek

- frytki pieczone (150g)

- łosoś panierowany (60g) /ryby, mąka pszenna /

- surówka z kapusty kiszonej i marchewki (50g)

- kompot wieloowocowy (200g)

 

kaloryczność całego posiłku: 535 kcal

 - Mufinki  z owocami / wyr. własny/ gluten, jaja/

 

- herbata z cytryną

 

Intendent                          Kucharka                         Dyrektor

Uwaga! Jadłospis może ulec zmianie .  Pogrubiona czcionka oznacza składnik wywołujący alergię.

Jadłospis dostępny na tablicy ogłoszeń w holu przedszkola

UWAGA! Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje alergiczne (są zaznaczone w jadłospisie pogrubioną czcionką):
1)   zboża zawierające gluten i produkty pochodne,
2)   jaja i produkty pochodne,
3)   ryby i produkty pochodne,
4)   soja i produkty pochodne,
5)   mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
6)   migdały, orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, brazylijskie, pekan, pistacje, a także produkty pochodne,
7)   orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
8)   seler i produkty pochodne,
9)   gorczyca i produkty pochodne,
10) nasiona sezamu i produkty pochodne,
11) łubin i produkty pochodne,
12) mięczaki i produkty pochodne,
13) skorupiaki i produkty pochodne,
14) dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.