Jadłospis

Jadłospis

J A D Ł O S P I S

  Od 02.12.2024 do 06.12.2024 r.

DZIEŃ

ŚNIADANIE

OBIAD

 

PODWIECZOREK

 

 

02.12.

Ponie-

działek

 

 

- Pieczywo mieszane,  pszenno żytnie i graham z  masłem,

- szynka bez konserwantów /gluten/

-kolorowy talerz warzyw

- kawa zbożowa z mlekiem

/jęczmień, żyto, mleko/

 

II śniadanie: gruszka 1/2

- Zupa jarzynowa z mięsem i ziemniakami (250g) / śmietana, jogurt, gluten /

- racuchy z bananem / mleko, jajko, gluten /

- kompot wieloowocowy (200g)

 

 

 

 

kaloryczność całego posiłku: 502 kcal

- Pieczywo pszenno żytnie i orkiszowe z pastą z kiełbasy i jajek /gluten, jajka/ pomidor, ogórek kiszony

- kakao z mlekiem / mleko /

 

03.12.

Wto-rek

- Zupa mleczna z tartym ciastem,

 -bułka z kruszonką z masłem czekoladowym (wyr własny) / mleko/

 

 

II śniadanie: jabłko 1/2

- Zupa pieczarkowa z kaszą bulgur na wywarze  jarzynowym (250g) natka pietruszki koperek /seler, śmietana, jogurt/

- gołąbki  bez zawijania po cygańsku z sosem pomidorowym ( 80g)

- kompot wieloowocowy (200g)

 

kaloryczność całego posiłku: 595 kcal

Serek waniliowy

- wafel tortowy

 /gluten, mleko /

 

04.12

Środa

- Pieczywo mieszane pszenno żytnie, orkiszowe i graham z masłem i kiełbasą szynkową /gluten/

- kolorowy talerz warzyw

- kawa zbożowa z mlekiem /jęczmień, żyto, mleko/

II śniadanie:  mandarynka 1/2

- Zupa gulaszowa z ziemniakami i mięsem na wywarze jarzynowym (250g) natka pietruszki, koperek /seler/

-leniwe z serem białym (150g) / mleko, jajka, gluten /

- tarte jabłko z żurawiną (50g)

- kompot wieloowocowy (200g)

kaloryczność całego posiłku: 598 kcal

- Weka z masłem z pastą z makreli i sera białego /gluten, mleko, ryby/ ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek,

- herbata z imbirem

 

05.12.

Czwar-tek

- Zupa mleczna z płatkami owsianymi, żurawina suszona

- pieczywo pszenno żytnie i orkiszowe z masłem / gluten /

 serek biały ze szczypiorkiem/ mleko/

 

 

II śniadanie: marchewka  talarki

- Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze jarzynowym (250g), natka pietruszki, koperek /seler, gluten, śmietana/

- zapiekanka ziemniaczana z warzywami i mięsem drobiowym (150g) /mleko, jajka/

- surówka z kapusty kiszonej z marchewką (50g)

- kompot wieloowocowy (200g)

 

kaloryczność całego posiłku: 591 kcal

- Legumina ryżowa/ mleko/

- chrupki kukurydziane

06.12

Piątek

- Pieczywo mieszane pszenno żytnie, orkiszowe i graham z masłem  /gluten/

- jajecznica ze szczypiorkiem

- kawa z mlekiem / jęczmień, żyto, mleko /

 

 

 

II śniadanie: banan 1/2

- Zupa neapolitańska z makaronem wywarze  jarzynowym /seler, śmietana, jogurt/ (250g) natka pietruszki, koperek

- frytki pieczone (150g)

- łosoś panierowany pieczony panierowany (60g) /ryby, gluten /

- buraczki z chrzanem (80g)

- kompot wieloowocowy (200g)

 

kaloryczność całego posiłku: 599 kcal

 - Gofry z dżemem i bitą śmietaną / mleko, gluten, jajka /

- mandarynka

- herbata zielona

 

 

Intendent                          Kucharka                         Dyrektor

 

Uwaga! Jadłospis może ulec zmianie .  Pogrubiona czcionka oznacza składnik wywołujący alergię.

Jadłospis dostępny na tablicy ogłoszeń w holu przedszkola

UWAGA! Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje alergiczne (są zaznaczone w jadłospisie pogrubioną czcionką):
1)   zboża zawierające gluten i produkty pochodne,
2)   jaja i produkty pochodne,
3)   ryby i produkty pochodne,
4)   soja i produkty pochodne,
5)   mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
6)   migdały, orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, brazylijskie, pekan, pistacje, a także produkty pochodne,
7)   orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
8)   seler i produkty pochodne,
9)   gorczyca i produkty pochodne,
10) nasiona sezamu i produkty pochodne,
11) łubin i produkty pochodne,
12) mięczaki i produkty pochodne,
13) skorupiaki i produkty pochodne,
14) dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.